سونوگرافی رحم و تخمدان نوعی روش تشخیصی است که به پزشکان کمک میکند تا ارگان های داخل حفره لگن را اندازه گیری و بررسی کنند. اما سوال اینجاست که بهترین زمان برای سونوگرافی رحم و تخمدان چیست؟
در ادامه متن همراه ما باشید تا علاوه بر پاسخ به این سوال، نکات لازم را در خصوص سونوگرافی رحم و تخمدان به شما توضیح دهیم:
بهترین زمان برای سونوگرافی رحم و تخمدان
به طور کلی زنان در هر دوره ای از سیکل قاعدگی قادر به انجام سونوگرافی رحم و تخمدان هستند؛ اما بهترین زمان برای انجام این آزمایش و تشخیص ضخامت دیواره رحم، میتوان روز چهارم تا نهم دوره پریودشان را به دلیل نازک بودن دیواره رحم در نظر گرفت.
چه چیزهایی در سونوگرافی رحم مشخص میشود؟
- تغییرات شکل مثانه
- ضخامت و طول دهانه رحم
- وضعیت جریان خونی در ارگان های لگنی
- شکل، اندازه، موعیت رحم و تخمدان ها
- ضخامت، وجود مایعات و توده ها در لایه داخلی رحم (آندومتر)، ماهیچه رحم (میومتر)، لوله های فالوپ، در نزدیکی یا داخل مثانه
سونوگرافی رحم و تخمدان نرمال
ضخامت نرمال رحم که در نتایج سونوگرافی نشان داده میشود همان ضخامت دیواره داخلی رحم یا ضخامت آندومتر است که 2.5 سانتی متر قطر و 30 تا 40 گرم وزن دارد. البته اندازه ضخامت رحم در دوره قاعدگی به شرح زیر میباشد:
- دوران قاعدگی بین 2 تا 4 میلی متر
- دوه تکثیر بین 5 تا 7 میلی متر
- تخمک گذاری 11 میلی متر
- دوره ترشحات 16 میلی متر
آیا میتوان در دوره پریود سونوگرافی رحم و تخمدان انجام داد؟
اگر در این زمان خودتان برای انجام سونوگرافی رحم آمادگی داشته باشید مانعی ندارد. همچنین شما میتوانید در دوره قاعدگی، بارداری یا یائسگی از مزایای سونوگرافی واژینال نیز بهره مند شوید.
آمادگی های لازم برای سونوگرافی رحم و تخمدان
اگر قصد انجام سونوگرافی رحم و تخمدان را دارید برای اینکه نتایج دقیق تری از این آزمایش حاصل شود بهتر است نکات گفته شده را رعایت فرمایید:
- به مدت 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید.
- برای پر شدن مثانه مصرف مایعاتی مانند آب، چای، آب میوه و … کافی است و نباید داروهای ادرار آور استفاده شود.
- سونوگرافی برای زنان تا هفته 12ام بارداری باید مثانه کاملا پر باشد اما برای ماه های بالاتر نیازی به پر بودن مثانه نیست.
- مثانه باید پر از ادرار باشد زیرا این کار به بهتر دیده شدن اجزای لگن کمک میکند و گاز های روده را که مزاحم سونوگرافی میشوند را به بالا هدایت میکند.
- در صورت وجود زخم های باز بر ناحیه شکم نمیتوانید از سونوگرافی استفاده کنید زیرا ژل های مخصوصی که در سونوگرافی استفاده میشود ممکن است آلودگی را در محل زخم بیشتر کند یا موجب تحریک زخم شود.