گاهی دلشوره هایشان آنقدر رنگ واقعیت به خود می گیرد که هر آن انتظار می کشند خبر مرگ یکی از عزیزانشان را بشنوند. این افراد نسبت به آینده فوبیا دارند. برای همین از لحظات شادی که در آن قرار دارند هم نمی توانند لذت ببرند. به گفته دکتر زهرا امام، روانشناس، قبل از درمان این ترس، بهتر است آن را ریشه یابی کنیم. او می گوید: «اغلب کسانی که ترس از آینده دارند و مضطربند نکند اتفاق بدی بیفتد، در گذشته حوادث تلخی را تجربه کرده اند.
به طور مثال خانمی که در نوجوانی از دست دادن مادربزرگش را به چشم دیده است. یا خانواده اش در سانحه رانندگی صدمه جدی دیده اند. دچار نگرانی و ترس می شود. اگر این موضوع به موقع درمان نشود تا بزرگسالی او ادامه پیدا خواهد کرد. حال تصور کنید این خانم که همیشه دلشوره دارد می خواهد امور زندگی مشترکش را اداره کند. قطعا مادر نگرانی برای بچه هایش خواهد بود. نکند بچه زمین بخورد. نکند همسرم تصادف کند. نکند مادرم بیمار شود و… و. . هراس او بر فعالیت های روزانه اش سایه می اندازد. بنابراین هر کس در هر سنی دچار بحران فکری شد برای رفع آن باید اقدام کند.»
کاهش کارایی بدن با استرس
دکتر امام در ادامه به تاثیر استرس بر سلامت جسم اشاره می کند. او متذکر می شود اضطراب بیش از حد باعث کاهش ایمنی و کارایی اعضاء بدن می شود. همچنین به مرور زمان تمرکزش کم شده و نمی تواند در شرایط حساس تصمیم درستی بگیرد. خرابی پوست، ریزش مو، افزایش اشتهای کاذب، بدخوابی، سردرد مزمن هم در دیگر علایم اضطراب های ناگهانی است. اما چطور آن را کنترل یا درمان کنیم. این رواشناس پیشنهاد می دهد: «افراد مضطرب در اولین گام باید خود را از عوامل و محیط استرس زا دوری کنند. هر روز زمانی را برای ورزش یا پیاده روی در نظر گرفته و از خانه بیرون بیرون بروند. ساکن ماندن در خانه خود باعث می شود افکار منفی به سوی فرد هجوم بیاورد.
بیشتر بخوانید “ 9 روش کم هزینه که به کاهش استرس شما کمک میکند! “
هر زمان دچار دلهره شدند با چند بار نفس عمیق انرژی منفی را خود بیرون کنند. از همه مهمتر قوی کردن ارتباط با خداست. کسی که به حمایت و مهربانی خدا اعتماد داشته باشد دیگر دلهره ندارد.» حضور در طبیعت، رفت و آمد با افراد شاد و انرژی مثبت، نوشیدن دم نوش های آرامبخش و سرگرم شدن با هنردستی از موارد دیگری است که می تواند به فرد مضطرب کمک کند تا از این بحران رهایی یابد. اما مهمتر از همه، خود فرد است که باید ذهنش را خالی از هرگونه افکار منفی کند. طبق تحقیقات صورت گرفته از سوی روانشناسان، بیشترین زمانی که فرد دچار آشفتگی فکری می شود، شب ها هنگام خواب است. زمانی که فرد به رختخواب می رود، ذهنش لحظه های بد و تلخ را متصور می شود و همین او را بهم می ریزد. بنابراین بهترین کار این است که با صدای موسیقی ملایم یا خواندن کتاب مهیای خوابیدن شود.
منبع: ایسنا