شناخت استعدادهای کودکان
شناخت ویژگیها و استعدادهای مختلف کودکان توسط والدین، موجب افزایش اعتماد به نفس و خودباوری آنها میشود.
بسیاری از والدین خواستار داشتن فرزندانی با اعتماد به نفس و هوش بالا هستند، از این رو یکی از شرایط رسیدن آنان به این خواسته داشتن اعتقاد به توانایی های فرزندانشان است.
اگر والدین فرزند خود را پیوسته نیازمند کمک از سوی خود بدانند، در واقع توانایی کودک را نادیده گرفته و این عامل باعث شکل گیری و شدت شک و تردید در کودک نسبت به استعدادهای خود و موجب ترس از شکست در کارهایش میشود.
حرف شنوی در کودکان
برخی از والدین بر این باورند، فرزندی حرف شنو است که خواستهها و انتظاراتشان را اجرا کند، در صورتی که کودک باید بیاموزد که تلاش برای رسیدن به هدف و انجام کارها به بهترین شکل مهم است، خواه والدین از او انتظار داشته باشند یا نه و کمک پدر و مادر در این راه بسیار اهمیت دارد.
توقعات والدین بیش از ظرفیت و توان کودک کار درستی نیست، باید آنها میان توانایی کودک با افراد بزرگسال تفاوت قایل باشند و بر اساس شرایط جسمی و روحی فرزند خود از او توقع داشته باشند.
هرگز کودک خود را با همسالانش مقایسه نکنید و تواناییها و موفقیتهای آنها را به رخ او نکشید، زیرا استعدادهای افراد با یکدیگر متفاوت است و این مقایسه کردن باعث تخریب اعتماد به نفس در کودکان می شود.
اهمیت فراهم کردن محیط مناسب
اگر والدین بتوانند جنبه های مختلف استعداد کودکان خود را شناسایی و آن را در مسیر درست هدایت کنند، قادر به هموار ساختن مسیر موفقیت فرزندانشان میشوند، در واقع والدین با فراهم کردن یک محیط غنی و مناسب برای تربیت و رشد فرزندشان، میتوانند توانایی او را در مسیر درست قرار دهند، در غیر این صورت اگر محیط رشد کودک مناسب نباشد نمی توان نتیجه مناسبی را از هوش و تواناییهای او به دست آورد.
یک رابطه عاطفی، هیجانی و کلامی مناسب با فرزندان از طریق صحبت کردن ایجاد میشود، برخی از والدین تصور میکنند که باید فرزندشان را در کلاسهای آموزشی خاصی ثبت نام کنند تا توانایی و استعداد او تقویت شود، در حالی که با ایجاد یک بستر مناسب تربیتی و تعامل قوی با فرزندان میتوان آنان را در زمینههای خاصی که مناسب با توانایی هایشان است، هدایت کرد.