مطالعات متعدد نشان میدهند که ناشنوایی میتواند منجر به زوال عقل شود. یک مطالعه در سال 2020 نشان میدهد که حدود 9 درصد از موارد زوال عقل در سراسر جهان به دلیل ناشنوایی است. مطالعه دیگری در سال 2023 نشان میدهد که ناشنوایی در میانسالی دو برابر بیشتر از سایر عوامل خطر، میتواند باعث زوال عقل شود.
چرا ناشنوایی منجر به زوال عقل میشود؟
چندین مکانیزم ممکن است توضیح دهد که چرا ناشنوایی یک عامل خطر برای زوال عقل است:
- انزوا اجتماعی: ناشنوایی میتواند شما را از تعامل آسان با دیگران باز دارد. ناتوانی در گفتگو با دوستان و اعضای خانواده یا شرکت در کنسرتها، فیلمها یا سایر رویدادها و برنامههایی که نیاز به شنوایی سالم دارند، میتواند منجر به انزوا اجتماعی شود. انزوا اجتماعی میتواند منجر به احساس تنهایی و افسردگی شود. همچنین، میتواند باعث کاهش تحریک شناختی شود. تعامل اجتماعی به معنای یادگیری چیزهای جدید، برقراری ارتباط، یادآوری خاطرات، تمرکز و سایر عملکردهای مغز است. بدون این تعامل، شما کمتر و کمتر از این عملکردها و مهارتها استفاده میکنید.
- آتروفی مغز: افرادی که ناشنوایی را تجربه میکنند، ممکن است خطر بیشتری برای ابتلا به آتروفی مغز (کوچک شدن) در مناطق کلیدی مغز داشته باشند. لوب تمپورال یکی از این مناطق است که در شنوایی، زبان و حافظه نقش دارد. یک توضیح ممکن این است که این مناطق معمولاً هنگام پردازش صداها درگیر هستند، بنابراین بدون این تحریک، کوچک میشوند.
- تغییرات دیگر مغز: توضیح احتمالی دیگر برای ارتباط ناشنوایی-زوال عقل این است که برخی مناطق مغز به طور خودکار سختتر کار میکنند تا زبان و سایر صداها را درک و پردازش کنند، زمانی که فرد نمیتواند به خوبی بشنود. این بار اضافی ممکن است منابع را از بخشهایی از مغز که در یادگیری، تمرکز، زبان و حافظه دخیل هستند، دور کند.
آیا سمعکها خطر زوال عقل را کاهش میدهند؟
شما اغلب میتوانید ناشنوایی را با کمک سمعکها درمان کنید. یک گزارش موسسه ملی بهداشت نشان میدهد که سمعکها ممکن است خطر کاهش شناختی را در یک دوره 3 ساله به نصف کاهش دهند.
چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرید؟
اگر ناگهان در یک گوش ناشنوا شدید، به دنبال مراقبت اورژانسی باشید. این میتواند نشانه سکته مغزی یا مشکل جدی دیگری باشد.
اگر در یک یا هر دو گوش مشکل شنوایی را مشاهده کردید یا کسی در خانه شما تغییر قابل توجهی در شنوایی شما را اشاره کرد، به پزشک مراقبتهای اولیه یا متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که ناشنوایی میتواند تدریجی باشد، بنابراین ممکن است در ابتدا متوجه تغییری نشوید.
علائم شایع ناشنوایی عبارتند از:
- درخواست از دیگران برای بلند کردن صدا یا تکرار آنچه گفتهاند
- آگاهی بیشتر از نویز پسزمینه که با مکالمه تداخل دارد
- گفتار یا سایر صداهای مبهم
- وزوز گوش (زنگ زدن در گوشها)
- افزایش صدای رادیو یا تلویزیون
- سوالات متداول:
- کدام قسمت مغز تحت تأثیر ناشنوایی قرار دارد؟
- دو منطقه اصلی تحت تأثیر ناشنوایی، لوب تمپورال و قشر پیشانی هستند.
- چگونه یک شنواییشناس میتواند به کسی که مبتلا به زوال عقل است کمک کند؟
- یک شنواییشناس یک متخصص مراقبتهای بهداشتی است که میتواند تست شنوایی انجام دهد و به شما در انتخاب سمعک مناسب کمک کند. با بهبود توانایی شنوایی شما، یک شنواییشناس ممکن است به تأخیر یا جلوگیری از کاهش شناختی ناشی از ناشنوایی کمک کند.
آیا ناشنوایی مرتبط با افزایش سن قابل برگشت است؟
ناشنوایی مرتبط با افزایش سن قابل برگشت نیست. با این حال، شما میتوانید با تنظیمات سبک زندگی، مانند اجتناب از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صداهای بلند، از ناشنوایی مرتبط با افزایش سن جلوگیری یا آن را به حداقل برسانید. همچنین میتوانید ناشنوایی مرتبط با افزایش سن را با سمعکها مدیریت کنید.
منبع https://www.healthline.com
بیشتر بخوانید ” گوشت قرمز فرآوری شده، خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد ” و “ درمان کم شنوایی با استفاده از شقایق دریایی ! “