713

تورم و تجمع آب در بدن نشانه چیست؟

713

دلیل تورم و تجمع آب در بدن چیست؟درمان این عارضه

آیا بیشتر اوقات از احساس ورم بدن آزرده هستید یا حس می کنید پاهایتان ورم کرده اند و در کفش جای نمی گیرند؟
از نظر پزشکی ممکن است به بیماری اِدِم (ورم) مبتلا باشید که عموماً به آن احتباس مایعات می گویند.این مشکل هنگامی بروز می کند که مایعات، بیش از حد در بافت های بدن انباشته شوند و علائم آن، بیشتر در پاها قابل مشاهده است، اما ممکن است قسمت های دیگر بدن نیز دچار ورم شود.
این مشکل ممکن است در اثر مصرف بیش از حد نمک، ضعف جریان خون، کمبود تحرک و فعالیت بدنی، کمبود ویتامین، نارسایی وریدی ( مشکل برگشت خون از سیاهرگ های پا به قلب)، استرس، بارداری، قاعدگی، هوای گرم، قرارگرفتن در ارتفاعات، آلرژی، فشارخون بالا، مشکلات قلبی، مشکلات کلیوی،
بیماری های مزمن ریوی، بیماری های کبدی، نارسایی تیروئید، مصرف بعضی از داروها و قرص های پیشگیری از بارداری باشد.
احتباس آب سبب خشک شدن مفاصل، افزایش وزن، احساس تورم، افزایش فشار خون و افزایش ضربان قلب می شود.بیماری های زمینه ای که احتباس آب می تواند یکی از عوارض جانبی آنها باشد شامل سیروز کبدی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی، پره اکلامپسی (در بارداری)،
و سندرم پیش از قاعدگی است.احتباس آب به واسطه عوامل مختلفی شکل می گیرد که در ادامه به پنج مورد برتر در این زمینه اشاره می شود.آب در بدن

دلایل اصلی تجمع آب در بدن

رژیم های غذایی سم زدا را پیگیری می کنید

اگرچه مصرف بیش از اندازه کربوهیدرات ها توصیه نمی شود اما کنار گذاشتن کامل آن از رژیم غذایی نیز گزینه خوبی برای کاهش وزن نیست. دکتر مِرفی می گوید در رژیم هایی که به طور کامل کربوهیدرات ها حذف می شوند، آنچه بدن به عنوان وزن از دست می دهد، آب است و در این زمان گلیکوژن فرصت ذخیره مجدد را پیدا نخواهد کرد.
زمانی هم که فرد به رژیم طبیعی خود باز می گردد، در برخی موارد گلیکوژن بیشتری را نیز ذخیره خواهد کرد چرا که پس از شکستن رژیم بدون کربوهیدرات، در اغلب مواقع، ولع فرد برای خوردن انواع کربوهیدرات ها افزایش پیدا می کند.
بیشتر این رژیم ها که از آن میان می توان به Atkins و Zone اشاره کرد، رژیم های سلامتی نیستند و در طولانی مدت به کاهش وزن افراد نخواهند انجامید و در برخی از مواقع نیز برای سلامت بسیار مضر هستند.
چنین رژیم هایی که به «رژیم های سم زدا» نیز شهرت دارند، سبب می شوند که کلیه ها و کبد، به پاکسازی خود بپردازند و کاهش بیش از اندازه کالری منجر به ذخیره آب در بدن خواهد شد. پزشکان به ایجاد تعادل در مصرف کلیه انواع مواد غذایی تاکید دارند.

زمان طولانی از شبانه روز را نشسته اید

اگر سبک زندگی تان نشسته است به تجمع مایعات در بدن تان خواهید انجامید که تنها راهکار برطرف کردن آن افزایش تحرک بدن است. دکتر وید نیز تحرک را بهترین راهکار برای افزایشجریان خون در بدن می داند.
«جیلیان مایلکاز» از مریبان بدنسازی می گوید:“زمانی که بیش از اندازه می نشینید، مایعات در بخش های پایینی بدن تجمع پیدا می کند و به تورم پاها و زانوها می انجامد.” وی توصیه می کند که فعالیت هایی چون ایروبیک که بر پاها و بازوها تمرکز دارند بسیار مناسب هستند.
همچنین کشیدن اعضای بدن با حرکات کششی می تواند برای برطرف کردن ورم پاها مفید باشد.
بر خلاف تصور رایج، تعرق تنها راهکار از بین بردن آب اضافه بدن نیست چرا که با مصرف آب، مایعات دوباره به بدن باز خواهند گشت که در طول فصول گرم سال بیشتر اتفاق می افتد.

دلیل تورم و تجمع آب در بدن

پتاسیم کافی دریافت نمی کنید

مصرف موادی چون موز، گوجه فرنگی، اسفناج و آواکادو که دارای مقادیر قابل توجهی پتاسیم هستند، می توانند در ایجاد تعادل در مایعات بدن موثر باشند. دکتر وید نیز بر این امر صحه می گذارد و می گوید:“مصرف میزان کافی پتاسیم به خارج شدن آب اضافه از بدن می انجامد.”
در پژوهشی که در دانشگاه «نورث وسترن» انجام پذیرفت نقش موثر پتاسیم در خروج سدیم اضافه از به اثبات رسید. در مرکز «تی. اچ. چان» دانشگاه هاروارد مطالعه ای انجام شد که نشان داد مصرف پتاسیم باید زیر نظر پزشک انجام پذیرد چرا که دریافت بیش از اندازه آن می تواند مشکلاتی در کلیه به وجود آورد.

در رژیم غذایی تان فیبر کافی وجود ندارد

مصرف میزان کافی فیبر نیز می تواند در خروج آب اضافه از بدن موثر باشد. دکتر مِرفی می گوید:“زمانی که غذاهایی محتوی فیبر بالا مصرف می کنید، روده ها بهتر کار کرده و مدفوع راحت تر از بدن خارج می شود.” در واقع فیبر از یبوست جلوگیری به عمل آورده و مانع نفخ شکم نیز می شود.

بر اساس پژوهش های انجام شده در آکادمی تغذیه و دیابت آمریکا، زنان باید روزانه 25 گرم فیبر و مردان 38 گرم از آن را مصرف کنند. در میان افراد بالای 51 سال این میزان می تواند به ترتیب 21 و 30 گرم باشد. بهترین منبع دریافت فیبر، غلات، سبزیجات، میوه ها و حبوبات هستند.

به اندازه کافی آب نمی نوشید

برخلاف تصور بسیاری از افراد نوشیدن آب کافی به خروج آب اضافه از بدن کمک می کند. دکتر مِرفی می گوید مصرف میزان کافی آب به خروج آب اضافه از بدن می انجامد چرا که میزان ادرار را افزایش می دهد.
همچنین مطالعات فراوان انجام پذیرفته نشان داده اند که آب از یبوست نیز جلوگیری به عمل می آورد. میزان مصرف آب در هر فرد به وزن او بستگی دارد.اگر مزه آب را دوست ندارید می توانید در داخل آن خیار، لیمو ترش، کرفس و یا سایر سبزیجات را ریخته و اندکی به آن طعم دهید.

غذاها

سدیم (نمک) یک ماده مغذی ضروری است که در خدمت عملکردهایی مهم در بدن انسان است، اما ما به مقادیر کم از آن نیاز داریم. در بسیاری از موارد، غذاهایی که مصرف می کنیم دارای مقادیر بیش از اندازه نمک هستند که احتباس آب و افزایش وزن را تحریک می کند.
توصیه: نخست، به مقدار توصیه شده نمک مصرف کنید که بنابر گزارش سازمان غذا و داروی آمریکا برابر با 2300 میلی گرم یا کمتر در روز است. شاید مقدار زیادی به نظر برسد، اما در واقع حدود یک قاشق چایخوری نمک می شود.
دوم، با استفاده از جایگزین هایی مانند گیاهان دارویی و ادویه ها میزان مصرف نمک را کاهش کنید. زیره، شوید، سیر، زنجبیل، پیاز، و فلفل از جمله گزینه های در دسترس هستند. آبلیمو، خردل و سرکه نیز می توانند بدون استفاده از نمک عطر و طعم غذای شما را تغییر دهند.

سبک زندگی

نشستن یا ایستادن طولانی مدت باعث می شود تا بافت های بدن آب را نگه دارند. یک سبک زندگی کم تحرک و غیر فعال می تواند موجب احتباس آب در بدن شود و نشانه های جسمانی مانند تورم در پاها شکل خواهند گرفت.

توصیه :حفظ گردش خون در سراسر بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر به واسطه شغل خود مجبور هستید مدتی طولانی را در حالت نشسته سپری کنید، از وقت استراحت خود برای پیاده روی استفاده کنید. می توانید خودروی خود را اندکی دورتر از محل کار پارک کنید تا از پیاده روی پیش از آغاز روز کاری استفاده کنید.
به جای استفاده از آسانسور از پله استفاده کنید. نیازی نیست همانند یک ورزشکار حرفه ای ورزش کنید و انجام تمرینات ورزشی سبک به مدت 15 تا 30 دقیقه در روز نیز می تواند به سود شما باشد.

داروها

احتباس آب در بدن از جمله عوارض جانبی بسیاری از داروهای تجویزی است. داروهای ضد افسردگی، مسدودکننده های بتا، داروهای فشار خون، داروهای شیمی درمانی، و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن از جمله مواردی هستند که می توانند موجب احتباس آب شوند.
توصیه: کاهش تدریجی استفاده از داروهایی که موجب احتباس آب در بدن می شوند به مشورت با پزشک نیاز دارد. در صورت مشاهده تورم بیش از اندازه در اثر مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی یا دیگر داروهای مسکن، مراجعه به پزشک ایده خوبی است.
منبع:نمناک

همچنین ببینید

Bacterial-infection

عفونت نادر باکتریایی که می تواند باعث مننژیت کشنده شود

Bakterien های نایسریا مننژیتیدیس عامل بیماری جدی و نادری به نام مننگوکوکسی حمله‌ای هستند. این بیماری در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته و باعث نگرانی مقامات بهداشتی شده است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC) با انتشار اطلاعیه‌ای، افزایش موارد ابتلا به این بیماری را مرتبط با سویه خاصی از باکتری به نام ST-1466 اعلام کرد. این سویه به طور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *