626

بیماری کرون چیست و چه علائمی دارد؟

626

بیماری کرون چگونه بیماری است؟

بیماری کرون یک بیماری التهابی روده (IBD) است. همچنین به عنوان سندرم کرون و اسهال منطقه ای شناخته می شود.بیماری کرون بک بیماری مزمن است که قسمت های گوناگون دستگاه گوارش از دهان گرفته تا مقعد را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری بیشتر قسمت انتهایی روده باریک (ایلئوم) و قسمت ابتدایی روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری می تواند تمام لایه های روده را درگیر سازد و حتی موجب فیبروز شود.

شایع ترین ناحیه درگیر ایلئوسکال است. بین ضایعات معمولاً نواحی سالم وجود دارد. این بیماری تظاهرات خارج روده ای نیز دارد مانند آرتریت و ضایعات پوستی.با توجه به بنیاد کرون و کولیت امریکا، بیماری کرون بیش از 700.000 آمریکایی از جمله مردان و زنان تاثیر می گذارد. در هر سنی رخ می دهد، هر چند بین سنین 15 تا 35 بیشتر رواج دارد. تعداد زیادی از موارد نیز در میان افراد سنین 60 تا 80 ثبت شده است شایع تر است. وراثت، عوامل محیطی، اختلالات سیستم عصبی، باکتری های روده ای و رژیم غذایی با دریافت بالای پروتئین حیوانی می تواند در بروز این بیماری موثر باشد.

انواع کرون

بیماری کرون به پنج دسته مختلف طبقه بندی می شود که این دسته ها به شرح زیر هستند:
بیماری کرون معدوی بر عملکرد معده و اثنی عشر تاثیر می گذارد که اولین بخش روده کوچک است.
ژژوئوایلیئیت (jejunoileitis) در دومین بخش روده کوچک به نام ژژونوم ایجاد می شود.
ایلیتیس (ileitis) یک التهاب ایجاد شده در بخش پایانی روده کوچک یا ایلئوم است.
ایلئوکولیتیس (ileocolitis) بر ناحیه ایلئوم و روده بزرگ تاثیر گذاشته و در اکثر موارد ابتلا به بیماری کرون مشاهده می شود. تقریباً 50% افراد مبتلا به بیماری کرون به این نوع خاص از بیماری دچار می شوند.
در حدود 20% افراد مبتلا به بیماری کرون دچار کولیتیس می شوند. در این شرایط بیماری فقط بر روده بزرگ تاثیر می گذارد. به هر حال هر دوی کولیتیس زخمی و کرون کولیتیس فقط بر روده بزرگ تاثیر دارند، اما کرون کولیتیس علاوه بر علائم رایج باعث تشکیل بافت بیمار و آسیب دیده در داخل روده بزرگ می شود.

علائم بیماری کرون

علائم بیماری کرون اغلب می تواند به تدریج گسترش پیدا کند. همچنین برخی از علائم خاص این بیماری ممکن است با گذشت زمان تشدید شوند. با وجود امکان پذیر بودن، در موارد نادر ممکن است علائم این بیماری به صورت ناگهانی و یک باره ایجاد شوند. علائم اولیه این بیماری شامل موارد زیر هستند:
اسهال
درد در ناحیه شکم
وجود خون در مدفوع
تب
خستگی
بی اشتهایی
کاهش وزن
احساس تخلیه نشدن روده پس از مدفوع کردن
نیاز به تعداد دفعات زیاد مدفوع کردن در طول روز

گاهی اوقات افراد ممکن است این علائم را با مشکلات دیگر همچون مسمومیت غذایی، مشکلات معده، یا آلرژی اشتباه بگیرند. در صورتی که این علائم ادامه داشته باشند، لازم است در این رابطه با پزشک ملاقات شود. با پیشرفت بیماری همواره ممکن است علائم آن به تدریج تشدید شوند. علائم ایجاد شده در این شرایط به شرح زیر هستند:
فیستول مقعدی
ایجاد زخم در نقاط مختلف مسیر گوارش از دهان تا مقعد
التهاب مفاصل و پوست
علائم پنهان ابتلا به کرون ممکن است تشخیص آن را به تاخیر بیندازند به همین دلیل و بنا به توصیه متخصصان، در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر باید نسبت به ابتلا به کرون شک کرده و به پزشک مراجعه کنید:

کم خونی: بیماری کرون می تواند به بخش های پایین تر روده که مرتبط با جذب ویتامین های گروه ب است، آسیب برساند. همین روند منجر به کم خونی ناشی از کمبود فولات یا کمبود ویتامین ب 12 می شود. علائم این نوع کم خونی عبارتند از خستگی، ضعف، تنگی نفس و سردرد.

آرتروز: قریب به 20 درصد از مبتلایان به بیماری کرون از بیماری دژنراتیو مفصل رنج می برند. این بیماری مفاصل زانو، مچ پا، دست، کمر، و شانه ها را درگیر می کند. پزشک برای کاهش درد مفاصل، مصرف دارو و استراحت را توصیه می کند. خوشبختانه این نوع آرتریت باعث آسیب دائمی نمی شود. با از بین رفتن علائم بیماری کردن، درد مفاصل نیز معمولا از بین می رود.

کمردرد: یک نوع آرتریت مرتبط با بیماری کرون به نام آرتریت محوری، باعث درد و خشکی پایین ستون فقرات می شود. اگر دچار این نوع درد شدید، باید به پزشک خود مراجعه کنید. انجام ورزش های کششی و استفاده از گرمای مرطوب (مثل کیسه آب گرم) در قسمت کمر می تواند درد آن را کم کند.

گرفتگی و درد شکم: درد شکم که اغلب با سندرم روده تحریک پذیر مرتبط است، همراه با عدم تحمل غذا و سوء هاضمه از علائم دیگر ابتلا به بیماری کرون است.
افسردگی: بیماری کرون نیز مانند بسیاری از بیماری های مزمن و جدی دیگر می تواند باعث افسردگی و اضطراب شود. افسردگی و اضطراب می توانند علائم کرون را بدتر کنند و به بهبودی آن آسیب بزنند. استفاده از روش های درمانی و مصرف داروهای ضد افسردگی می تواند باعث بهبود افسردگی در افراد شود.

قرمزی چشم: قرمزی چشم همراه با ترشحات زرد می تواند بیانگر برخی بیماری های التهابی چشم از قبیل یووئیت، آماس عنبیه، یا اپی اسکلریت باشد. این شرایط چشمی در 10 درصد از مبتلایان به کرون دیده می شود.

آسیب کبدی: اگر دچار خستگی غیرعادی، خارش پوست، زردی پوست و یا احساس درد و فشار در قسمت بالای شکم هستید، نزد پزشک خود بروید.این علائم می توانند نشان دهند بیماری کرون روی کبد شما تاثیر گذاشته است. التهاب کبد با کنترل مناسب بیماری کرون، از بین می رود.

چه کسانی به کرون مبتلا میشوند؟

در هر گروه سنی ممکن است افراد تحت تاثیراین بیماری قرار بگیرند، اما اکثر بیماران جــوانان و افراد بالغ بین 16 تا 40 ساله هستند. بیماری کرون به طور معمول بیشتر در افرادی که در آب و هــوای شمالــی زندگی می کنند رخ می دهد. ابتلای به آن در زنان و مردان به نسبت مساوی به نظر می رسد و در برخی از خانواده ها ممکن است بین اعضای خانواده مشترک باشد. حدود 20 درصد از افراد مبتلا به بیماری کرون به طور نسبی از اعضای یک خانواده هستند مثل یک برادر و یک خواهر، و گاهی اوقات پدر و مادر و یا کودک با سابقه ابتلا به نوعی از بیماری های التهابی روده.

درمان بیماری کرون

درمان اولیه تقریبا همیشه با دارو است. ولی در کل هیچ “درمانی” به طور قطعی برای بیماری کرون شناخته نشده است، اما درمان های پزشکی با استفاده از یک یا چند داروی مختلف وسیله ای برای درمان اولیه بیماری کرون و رفع علائم آن است. داروی “کورتیکواستروئیدها” شایع ترین تجویز برای این بیماری میباشد. داروهایی مانند “پردنیزون” ، “متیل پردنیزولون” ، و داروهای مختلف ضد التهابی از این دسته هستند. گاهی اوقات نیز داروهای دیگری ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد که شامل “6 مرکاپتوپورین” ( ام پی 6 ) و “آزاتیوپرین” میباشد و سرکوب کننده سیستم ایمنی در بدن است. بعلاوه داروی دیگری به نام “مترونیدازول” نیز ممکن است تجویز شود که یک آنتی بیوتیک با تاثیرگذاری در سیستم ایمنی بدن است و اغلب در بیماران مبتلا به بیماری های مقعدی نیز مفید است.

داروهای قابل مصرف برای بیمار کرون

داروهای ضد التهاب: داروهای ضد التهاب اغلب اولین داروهایی هستند که برای درمان بیماری کرون مورد استفاده قرار می گیرند.
داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی: فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی باعث ایجاد التهاب در بدن شده و می تواند تشدید علائم بیماری کرون را به همراه داشته باشد. به این ترتیب مصرف این داروها می تواند باعث کاهش واکنش التهابی بدن به بیماری شده و عکس العمل سیستم ایمنی به آن را ضعیف نماید.
داروهای آنتی بیوتیک: مصرف داروهای آنتی بیوتیک می تواند میزان ترشح از زخم ها و فیستول های ایجاد شده توسط بیماری کرون را کاهش دهد. علاوه بر این مصرف این داروها می تواند باعث از بین رفتن باکتری های بد و خارجی فعال در روده شود که در عمل با التهاب روده ارتباط دارند.
داروهای بیولوژیک:در مواردی که بیماری کرون شدید باشد، پزشک ممکن است از داروهای بیولوژیک برای درمان التهاب و عوارض ناشی از بیماری استفاده کند. به این ترتیب مصرف داروهای بیولوژیک می تواند از رشد پروتئین های خاص که عامل ایجاد التهاب هستند، جلوگیری نماید.

عمل جراحی بیماری کرون

در صورتی که روش های درمان دارای سطح تهاجم پایین و تغییر در سبک زندگی نتواند به صورت موفقیت آمیز باعث بهبود علائم بیماری شود، احتمالاً لازم است از عمل جراحی برای بیمار استفاده شود. در طول این جراحی پزشک بخش های آسیب دیده از مسیر گوارش را برداشته و بخش های سالم باقیمانده را به یکدیگر متصل می کند.

تشخیص بیماری کرون

هیچ آزمایش اختصاصی ایی وجود ندارد که با قطعیت کامل،کرون را تشخیص دهد. تشخیص بر اساس علایم بیمار و جواب یک سری آزمایشات و بررسی ها مطرح می شود. جمع بندی این موارد الگویی از غلایم و نشانه ها را نشان می دهد که تنها با بیماری کرون قابل توضیح است. پزشک احتمال وجود بیماری های دیگری را که می توانند علایم مشابه ایجاد کنند را نیز بررسی می کند؛ مانند عفونت ها، سلِ روده و …
بررسی ها می تواند شامل آزمایش خون، اندوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی، کولونوسکوپی، بیوپسی (نمونه برداری از روده و بررسی بافت ان در آزمایشگاه)، تصویربرداری و غیره باشدهمچنین پزشک ممکن است از آزمایش های زیر برای تشخیص شرایط بیماری استفاده کند:

آزمایش خون
آزمایش مدفوع
آندوسکوپی
کولونوسکوپی
سی تی اسکن و اسکن ام آر آی نیز می تواند تصویر دقیق تری را از وضعیت بافت ها در مقایسه با عکس رادیولوژی در اختیار پزشک قرار دهد

توصیه برای بیماران کرون

بیماری کرون علاوه بر تأثیر روی عمل هضم غذاها، باعث پوکی استخوان، مشکلات چشمی، درد کمر، التهاب مفاصل، مشکلات کبدی، سنگ کیسه صفرا، ناراحتی های پوستی و افسردگی می شود.
– استخوان هایتان را قوی نگه دارید
سعی کنید به مقدار کافی کلسیم و ویتامین D را از طریق غذاها دریافت کنید.
بیماری کرون خطر کاهش توده استخوانی و بیماری پوکی استخوان (استئوپوروز) را افزایش می دهد.
مصرف داروهای کورتونی برای درمان بیماری کرون نیز باعث کاهش توده استخوانی می شوند.
بیشتر متخصصان توصیه می کنند حداقل 1500 میل گرم کلسیم و حداقل 800 واحد بین المللی (IU) ویتامین D در روز مصرف کنید.
از چشم ها و بینایی خود محافظت کنید
اگر طی بیماری کرون دچار مشکلات چشمی مانند تاری دید، قرمزی و خشکی چشم گشتید، نزد پزشک بروید.
بیماری کرون روی بسیاری از قسمت های چشم تأثیر می گذارد مثل قرنیه، مجاری اشک و پرده بیرونی سفیدی چشم (ملتحمه).
وقتی شعله های بیماری کرون کنترل شوند؛ بیشتر مشکلات چشمی بهبود پیدا می کنند.
اگر مشکلات چشمی دائمی و در حال پیشرفت باشند، پرشک قطره های چشمی استروئیدی (کورتونی) را برای شما تجویز خواهد کرد.
درد مفاصل خود را کم کنید
یک نفر از هر چهار نفر بیمار مبتلا به کرون، دچار آرتریت یا التهاب و درد مفاصل می شود. این درد معمولاً در آرنج، مچ دست، زانوها و قوزک پا دیده می شود.
پزشک برای کاهش درد مفاصل، مصرف دارو و استراحت را توصیه می کند. خوشبختانه این نوع آرتریت باعث آسیب دائمی نمی شود.
با از بین رفتن علائم بیماری کردن، درد مفاصل نیز معمولا از بین می رود.

کرون می تواند باعث سنگ کیسه صفرا شود

آسیب روده باریک در اثر بیماری کرون می تواند باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا شود.
حدود 13 تا 34 درصد بیماران مبتلا به کرون، دچار سنگ کیسه صفرا می شوند.
وقتی روده باریک آسیب می بیند، بدن نمی تواند نمک های صفراوی را جذب کند. نمک های صفراوی برای تجزیه مواد زائدی که تبدیل به سنگ صفرا می شوند، لازم هستند.
علائم سنگ صفرا شامل درد ناگهانی در قسمت راست و بالای شکم و حالت تهوع است.

مشکلات پوستی در اثر بیماری کرون

اگر بیماری کرون دارید، مراقب تغییرات پوستی خود باشید.
45 درصد افراد مبتلا به بیماری های التهابی روده دچار اختلالات پوستی می شوند. شایع ترین مشکلات پوستی این بیماران عبارتند از:
– اریتما نودوزوم:برآمدگی قرمز پوستی که در طی شعله ور شدن بیماری کرون رخ می دهد.
– پیودرما قانقرنوزوم:زخم های پوستی که بیشتر روی ساق و قوزک پا بروز می کنند.
– فیستول های انترا کاتانئوس:مجراهای غیرطبیعی که از روده ها به سمت پوست تشکیل می شوند.

علائم آسیب کبد در اثر کرون

اگر دچار خستگی غیرعادی، خارش پوست، زردی پوست و یا احساس درد و فشار در قسمت بالای شکم هستید، نزد پزشک خود بروید.
این علائم می توانند نشان دهند بیماری کرون روی کبد شما تأثیر گذاشته است.
التهاب کبد با کنترل مناسب بیماری کرون، از بین می رود.
مراقب درد کمر خود باشید
یک نوع آرتریت مرتبط با بیماری کرون به نام آرتریت محوری، باعث درد و خشکی پایین ستون فقرات می شود. اگر دچار این نوع درد شدید، باید به پزشک خود مراجعه کنید.
اگر استخوان ها با هم ترکیب شوند، گاهی اوقات آرتریت محوری باعث آسیب دائمی ستون مهره ها می شود.
انجام ورزش های کششی و استفاده از گرمای مرطوب (مثل کیسه آب گرم) در قسمت کمر می تواند درد آن را کم کند

سر و کار داشتن با افسردگی

بیماری کرون نیز مانند بسیاری از بیماری های مزمن و جدی دیگر می تواند باعث افسردگی و اضطراب شود.
افسردگی و اضطراب می توانند علائم کرون را بدتر کنند و به بهبودی آن آسیب بزنند.
استفاده از روش های درمانی و مصرف داروهای ضد افسردگی می تواند باعث بهبود افسردگی در افراد شود.

بیماری کرون و داروهای گیاهی

1. پروبیوتیک ها

پروبیوتیک برای افراد مبتلا به بیماری کرون ضروری است. پروبیوتیک ها باکتری های زنده شبیه به باکتری “خوب” که به طور معمول در روده زندگی می کنند می باشد. به بازگرداندن باکتری های خوب در دستگاه گوارش کمک میکند ، به نوبه خود باعث افزایش هضم، جذب و پردازش غذاها از طریق دستگاه گوارش می شود.
توصیه می شود که مکمل های پروبیوتیک حاوی هر دو اسیدوفیلوس L. و L. هر دو باعث ارتقاء سلامت دستگاه گوارش می شود.
برای دوز مناسب از مکمل های پروبیوتیک با دکتر مشورت کنید.

2-چای سبز

چای سبز دارای منفعتهای زیادی است، با توجه به خواص ضد التهابی، ضد سرطان و آنتی اکسیدان آن است. به علاوه، چای سبز تاثیر مثبت بر سیستم ایمنی بدن، و حتی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
یک قاشق چای خوری از برگ چای سبز به یک فنجان آب گرم اض افه کنید به مدت 5 دقیقه بماند سپس با عسل مخلوط کرده حداقل سه بار در روز بنوشید

3-گل ختمی

با توجه به لعاب گل ختمی، اثر تسکین دهنده بر روی دستگاه گوارش در درمان بیماری کرون بسیار موثر است.
با توجه به نظام بهداشتی دانشگاه میشیگان، گل ختمی التهاب دستگاه گوارش را کاهش داده، مواد محرک را از بین می برد و التهاب را کاهش میدهدپنج گرم ریشه گل ختمی خشک ، به یک فنجان آب گرم اضافه میکنیم به مدت 5-10 دقیقه بماند این چای را سه بار در روز می نوشیم
توجه:اگر به دیابت مبتلا هستید ننوشید.

4-نارون لغزنده

یک عامل ضد التهابی طبیعی، است که به ترمیم و حفاظت از بافتهای گوارشی تحریک شده و زخمی کمک میکند باعث اجابت مزاج طبیعی و تسهیل آن می شود. به علاوه، این گیاه از کمبودهای تغذیه ای و عدم تعادل الکترولیتی در افرادی که بیماری کرون مبتلا هستند کمک می کند
اضافه کردن یک قاشق چای خوری از پودر نارون لغزنده به یک لیوان آب گرم به مدت پنج دقیقه بماند . حداقل یک ساعت پس از مصرف داروهای دیگر بنوشید. دو تا سه بار در روز میتوانید بنوشید
همچنین می توانید یک قاشق چای خوری از مخلوط نارون لغزنده و شکر در دو فنجان آب گرم دو بار در روز بنوشید

5-زردچوبه

یکی دیگر از درمان خانگی بسیار موثر برای بیماری کرون زردچوبه است. این ادویه دارای یک ترکیب به نام کورکومین curcumin، یک عامل ضد التهابی است که کاهش التهاب و تورم در دستگاه گوارش کمک میکند. همچنین، زردچوبه به کاهش آبسه در روده کوچک و بزرگ کمک میکند.زردچوبه و یا مکمل کورکومین 400 تا 600 میلی گرم می تواند سه بار در روز توصیه می شود. مکمل کورکومین ممکن است با داروهای انعقاد خون و داروهای دیابت تداخل ایجاد کند، با دکتر خود قبل از مصرف آن مشورت کنید.
همچنین به غذاهایی که می پزید زردچوبه بزنید

6-کندر

گیاه کندر اغلب برای درمان بیماری کرون را توصیه کند. این گیاه دارای خواص ضد التهابی است که التهاب دستگاه گوارش را کاهش می دهد . مطالعات نیز نشان داده اند که در برخورد با بیماری کرون موثر است. با این حال، تحقیقات بیشتری است که هنوز هم مورد نیاز است.
شما می توانید از 1،200 میلی گرم کندر سه بار در روز به مدت هشت هفته استفاده کنید
کندر ممکن است با سایر داروها و مکمل ها تداخل ایجاد کند، قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید

7-زنجبیل

زنجبیل نیز برای درمان بیماری کرون بسیار مفید است با توجه به خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن است. این می تواند التهاب در روده ها را کاهش دهد. علاوه بر این، در فرایند هضم کمک می کند.
اضافه کردن نصف قاشق چای خوری زنجبیل تازه رنده شده را به یک فنجان آب گرم، به مدت 10 دقیقه. کمی عسل بریزید و روزی دو یا سه بار تکرار تا زمانیکه خوب شوید بنوشید
متناوبا، شما می توانید مکمل های زنجبیل را پس از مشورت با دکتر استفاده کنید

8- روغن ماهی

روغن ماهی نیز برای کسانی که مبتلا به بیماری کرون هستند توصیه می شود. – این روغن غنی از دو اسید چرب DHA و EPA امگا 3 است. هر دو این اسیدهای چرب عوامل ضد التهابی است که به کاهش التهاب در مخاط روده کمک میکند. به علاوه، روغن ماهی ویتامین ها ی Dو A دارد ، که برای مبتلایان به بیماری کرون بسیار مفید است
روزانه 1 عدد کپسول روغن ماهی توصیه می شود
توجه:قبل از مصرف روغن ماهی، با دکتر مشورت کنید.

9-هویج

هویچ یک منبع خوبی از مواد مغذی و سالم برای کسانی که مبتلا به بیماری کرون هستند. آنها حاوی آنتی اکسیدان ها است که به مقابله با علائم کرون کمک میکند. به علاوه، هویج به هضم غذا و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند
چند هویج را تا زمانی که نرم و لطیف شود بپزید. کمی نمک زده و نیم فنجان پوره هویج چند بار در روز بخورید.
همچنین می توانید آب هویج تازه مخلوط با چند قطره آب لیمو و کمی عسل چند بار در روز بنوشید تا زمانی که بهبود یابید

10-ویتامین D

افراد مبتلا به بیماری کرون اغلب دارای سطح پایین ویتامین D هستند در واقع، یک مطالعه 2010 انجام شده در دانشگاه مک گیل و دانشگاه مونترآل نشان می دهد که کمبود ویتامین D یکی از علل اصلی بیماری کرون است.
کارشناسان بر این باورند که ویتامین D نقش مهمی در تنظیم پاسخ ایمنی بدن دارد و حتی می تواند به تسکین التهاب کمک کند
بهترین منبع ویتامین D نور خورشید، صبحگاهی است.
همچنین خوردن غذاهای غنی از ویتامین-D مثل جگر گوشت گاو، زرده تخم مرغ، ماهی ساردین، ماهی آزاد، میگو، ماهی و شیر غنی شده.

آلوئه ورا و درمان کرون

آلوئه ورا به دلیل خواصی که دارد برای درمان و بهبود عفونت های گوارشی مفید است. خواص ضدالتهابی این ماده غذایی تأثیر زیادی روی بیماری کرون نیز دارد چون باعث تسکین و کاهش التهاب ها می شود. علاوه بر این آنتی اکسیدان های موجود در آلوئه ورا باعث کاهش احساس ناراحتی و التهاب ناشی از بیماری کرون می شود.
این دو مشکل از علائم شاخص بیماری کرون هستند. نوشیدن آب آلوئه ورا دستگاه گوارش را سلامت نگه می دارد و باعث تحریک دستگاه ایمنی بدن می شود. می توانید این نوشیدنی را به تنهایی میل کنید و یا از آن در ترکیب اسموتی ها استفاده کنید. به طور کلی کافی است که یک تا قاشق چای خوری از آب آلوئه ورا را به برنامه غذایی روزانه تان اضافه کنید. توصیه می کنیم که این ماده را تازه به تازه میل کنید. اگر آب آلوئه ورا از بازار تهیه می کنید برچسب آن را مطالعه کنید تا فاقد ترکیبات شیمیایی باشد.

تسکین درد کرون با دمنوش نعنا

نعنا گیاهی سرشار از آنتی اکسیدان های مؤثر است. به این ترتیب نیز مصرف آن به صورت دمنوش باعث برای دریافت خواص آن لازم است. این نوع دم کردنی ها باعث افزایش روند درمان و پیشگیری از بروز التهاب می شوند. اگر از بیماری کرون رنج می برید احتمالاً دردهای شدیدی احساس می کنید به طوری که حتی انجام کارهای معمولی نیز برایتان دشوار می شود. بدانید که مصرف نعنا به صورت دمنوش به تسکین دردها کمک می کند

ماست

باید بدانید زمانی که صحبت از مشکلات گوارشی به میان می آید ماست یکی از دوستان خوب سلامتی محسوب می شود. باکتری های خوب ماست که به پروبیوتیک ها معروف است برای احیای بافت های معده و دستگاه گوارش مفید هستند. باکتری های مفید موجود در ماست همچنین موجب کاهش علائمی مانند اسهال، خونریزی و التهاب ناشی از بیماری کرون می شوند. اگر روزتان را با مصرف ماست پروبیوتیک آغاز کنید بهتر می توانید علائم را در طول روز کنترل کنید.

میوه های تازه

افراد زیادی هستند که می گویند با مصرف میوه های تازه، بهتر می توانند بیماری کرون را کنترل کنند در حالی که برای برخی دیگر این گونه نیست. باید پذیرفت که بدن همه بیماران در مواجه با مصرف مواد غذایی، واکنش های مختلفی نشان می دهد. بنابراین خودتان بهتر از هر کس دیگر متوجه می شوید که کدام میوه برایتان خوب و کدام نامناسب است. در این صورت می توانید میوه های تازه مفید را در برنامه غذایی تان بگنجانید و از مصرف دیگر میوه ها خودداری کنید.

مواد غذایی کم فیبربیماری کرون

فیبر بدون شک مفید است و می تواند در خدمت دستگاه گوارش و سلامت بدن باشد. اما مشکل اینجاست افرادی که از بیماری کرون رنج می برند با مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر دچار ناراحتی و مشکل می شوند. در این صورت بهتر است که از غلات کم فیبر استفاده شود. البته بهتر است قبل از ایجاد هر نوع تغییری در برنامه غذایی تان با پزشکتان مشورت کنید تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری شود.
مشاوره رژیم غذایی برای کسانی که مبتلا به بیماری کرون می باشند
رژیم غذایی نقش مهمی در تسکین علائم التهابی ایفاء می کند. از آنجایی که این بیماری می تواند به از دست دادن اشتها و جذب ضعیف ویتامین ها و مواد معدنی منجر شود، بسیار مهم است که مقادیر کافی کالری و مواد مغذی متنوع جهت جلوگیری از سوء تغذیه وارد رژیم غذایی شوند. به عقیده ی بنیاد بیماری های کولیت و کرون آمریکا (CCFA)، یکی از متداول ترین کمبودهای تغذیه ای ـ مشاهده شده در 68 درصد از افراد مبتلا به این بیماری ـ ویتامین D می باشد. همچنین، 40 درصد از بیماران مبتلا به بیماری کرون قادر به جذب مناسب کربوهیدرات ها نیستند. علاوه بر آن، افراد مبتلا به بیماری کرون در ناحیه ی ایلئوم (ناحیه ی روده ای که مسئول جذب این ویتامین می باشد) دچار کمبود ویتامین B12 می شوند. تمام این حقایق دقیقاً نیاز به یک رژیم غذایی برنامه ریزی شده را به اثبات می رسانند.

چه غذاهایی بایستی در رژیم غذایی گنجانده شوند؟

بنیاد بیماری های کرون و کولیت امریکا بیان می کند که تقریباً در دو سوم موارد، این بیماری ناحیه ی ایلئوم را تحت تأثیر قرار می دهد، در نتیجه منجر به ایجاد تنگی مجرا (تنگی غیر طبیعی) در این ناحیه می شود. در چنین مواردی، توصیه ی اکید می شود که از یک رژیم غذایی کم فیبر پیروی شود تا مقدار باقیمانده در مدفوع را به حداقل رساند. هدف از این رژیم غذایی به حداقل رساندن درد شکم ناشی از فشار مرتبط با هضم غذاهایی با فیبر بالا و همچنین جلوگیری از انسداد روده می باشد. مواد غذایی که در ذیل آمده در محقق ساختن این هدف مفید خواهند بود.
1 مصرف مواد غذایی که به آسانی هضم می شوند مانند برنج سفید، ماکارونی، و غلات و حبوبات جهت تسکین و کمک به التیام التهاب دستگاه گوارش. اگر چه این مواد غذایی جزء مواد غذایی کاملاً سالم در نظر گرفته نمی شوند، اما کالری قابل توجهی را برای بدن تأمین می سازند. اطمینان حاصل کنید که شما نیز رژیم غذایی خود را با دیگر مواد مغذی لازم که در این فهرست بیشتر به آنها اشاره می شود، هماهنگ سازید.

2 موز رسیده همراه با شیر (چنانچه ناسازگاری با لاکتوز ندارید، شیر را وارد این رژیم سازید) منبع غنی از تأمین کالری مورد نیاز در این وضعیت است. موز به آسانی جذب می شود و سرشار از پتاسیم می باشد. استفراغ کردن، اسهال داشتن و تحت درمان پردنیزون prednisone بودن، می تواند بدن را از پتاسیم و منیزیم محروم سازد. از این رو، خوردن این میوه یک ضرورت برای تمام بیماران کرونی است. حتی انبه، پاپایا، گرمک یا طالبی و آوکادو در تأمین مواد مغذی مختلف بدن، بدون وارد ساختن فشار بر دستگاه گوارش به خوبی عمل می کنند.

3 ماهی های بخارپز، آب پز، پخته شده و کبابی مانند قزل آلا، شاه ماهی، سفره ماهی، ماهی هالیبوت halibut، تیلاپیا برای این بیماری مفید می باشند. و گزینه هایی عالی به هنگام تأمین چربی های ضروری امگا 3 که به مهار التهاب کمک می کنند، محسوب می شوند. همچنین، منابع بسیار خوبی از پروتئین بوده که وارد نمودن ماهی و مرغ بدون چربی نیز در رژیم غذایی به التیام سریعتر بدن کمک می کند. با این حال، مراقب باشید که پوست آنها را مصرف ننمایید.

4 اگر چه یک رژیم غذایی کم فیبر نمی تواند از بسیاری میوه ها و سبزیجات بصورت خام بهره برد، اما همیشه می توانید این میوه ها و سبزیجات را به صورت نرم تر وارد رژیم غذایی خود کنید. این سبزیجات و میوه ها را جوشانده و یا از آنها سوپ یا آب میوه (بدون وارد نمودن پوست آنها) یا آب سبزیجات تهیه نمایید که می تواند مواد مغذی مناسب را بدون فشار به روده فراهم سازد. غذاهای پوره ای مانند نخود، عدس، کدو حلوایی، کدو گردویی، هویج، کاهوی کره ای و هویج وحشی parsnips، و تمام مواد مغذی موجود در این مواد غذایی را بدون اینکه نیاز باشد نگران فشار شکم شوید، مصرف نمایید.

5 اگر شما جزء افرادی نیستید که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می باشند، بنابراین غذاهایی مانند ماست یونانی، برش هایی از پنیر سخت و توفو می تواند هنگام عود کردن بیماری به تسهیل آن کمک کند. ماست بدون چربی را برگزیده و اجازه دهید باکتریهای سالم به تسکین روده ی شما کمک نمایند. برش های پنیر نه تنها تأمین کننده ی مقدار زیادی کالری هستند بلکه غنی از کلسیم بوده و در نتیجه به جلوگیری از پیامدهای مربوط به استخوان ناشی از این بیماری کمک می کنند. اگر مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستید، استفاده از جایگزین های این مواد غذایی از جمله بادام و شیر سویا بسیار عالی است. این مواد غذایی نیز سرشار از کلسیم هستند که به اندازه ی شیر گاو مؤثر می باشند.

6 شما با خیال راحت می توانید به سیب زمینی بدون پوست اطمینان کنید، به این دلیل که در حفظ سطوح پتاسیم بدن بسیار مؤثر است. استفاده از روش های طبخ سبک light-cooking مانند جوشاندن، بریان کردن، بخارپز کردن و یا خمیر و پوره ساختن به هضم آسان آن توسط بدن کمک می کنند.

7 مصرف آجیل در شکل طبیعی خود معمولاً دارای محدودیت است، با این حال، همیشه می توانید از نمونه های نرم تر آنها استفاده نمایید. آجیل های کره ای منبع عظیمی از چربی های سالم، پروتئین و ویتامین E می باشند. شما می توانید از تمام مواد مغذی آنها بهره مند شوید، به شرط آنکه آنها را به صورت نرم و بدون تکه های بزرگ استفاده نمایید.

8 تخم مرغ، هنگامی که به شیوه ای غیر چرب تهیه شود، همچنین می تواند در این رژیم گنجانده شود. تخم مرغ منبع عظیمی از پروتئین بوده و همچنین حاوی مقدار معینی آهن خوراکی است. همچنین زرده ی تخم مرغ حاوی اسید چربی بنام لسیتین است که در جذب ویتامین های محلول در چربی همانند ویتامین A، D، E و K کمک می کند. با این حال، اگر مشکل کلسترول دارید، مصرف زرده تخم مرغ را به حداقل برسانید.

از چه مواد غذایی بایستی اجتناب گردد

همانطور که پیش از این ذکر شد، رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در دور نگاه داشتن علائم بیماری کرون ایفاء می کند. برخی مواد غذایی می توانند به دستگاه گوارش فشار مضاعف وارد ساخته و این علائم و نشانه ها را تشدید نمایند. اگر چه هیچ قانون سفت و سختی در این مورد وجود ندارد، موارد ذیل آیتم های غذایی هستند که معمولاً مورد توجه واقع می شوند و توصیه می شود در این بیماری از مصرف آنها اجتناب شود.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون نسبت به مصرف گلوکز آلرژی دارند. بنابراین، چنانچه پس از مصرف محصولات لبنی علائمی همچون نفخ، تهوع، استفراغ، گاز معده و اسهال رخ داد، بهتر است مصرف آنها را به حداقل برسانید و یا به طور کامل قطع نمایید.

چنانچه بیماری کرون روده کوچک را تحت تأثیر قرار دهد، آنگاه موجب ایجاد مشکل در هضم و جذب چربی خواهد شد. این حالت می تواند موجب بدتر شدن اسهال شده و باعث شود فرد حالت تهوع داشته باشد. بنابراین، توصیه می شود که از مصرف مواد غذایی پرچرب همچون کره، سس مایونز، مارگارین، خامه، غذاهای سرخ شده و گوشت قرمز خودداری نمایید.
غذاهایی با فیبر بالا مانند سبزیجات تازه، میوه و غلات سبوس دار برای سلامت دستگاه گوارش مفید می باشند. اما، در مورد بیماری التهابی روده، این غذاها ممکن است علائم را بدتر نمایند. از خوردن آنها، به خصوص در فرم خام و سفت خودداری کنید.
به گفته ی کلینیک مایو Mayo Clinic بایستی از مصرف مواد غذایی متعلق به خانواده کلم، مانند کلم بروکلی و گل کلم خودداری کرد. همچنین، مصرف آجیل، دانه ها، ذرت و ذرت بو داده، توصیه نمی گردد به این دلیل که سرشار از فیبر بوده و ممکن است موجب انقباض و فشردگی روده ی بزرگ شوند. همچنین می توانند منجر به اسهال گردند.
مواد غذایی که حاوی مقدار زیادی ادویه باشند، می تواند این علائم را تشدید نمایند. همینطور هم موادی همچون کافئین و الکل نیز بدین گونه اند.

بیماری کرون و حاملگی

در سنین باروری اتفاق می افتد و پیک شیوع آن 30-15 سالگی است. بنابراین بیمار می خواهد بداند که توارث بیماری برای فرزندش چگونه است فعالیت و اثر بیماری بر حاملگی و اثر حاملگی بر بیماری چگونه است و نهایتا داروهای استفاده شده در بیماری برای بارداری و شیردهی چه اثراتی دارد؟ این مقاله پاسخ آن ها را خواهد داد.

توارث IBD چگونه است؟

افزایش ریسک ابتلای فرزندان بیماران مبتلا به بیماری کرون (CD) و کولیت اولسرو (UC) وجود دارد که حدود 13-2 برابر افزایش ابتلای آن ها به IBD در تمام طول عمر وجود دارد. در صورتی که یکی از والدین مبتلا به کرون باشد احتمال ابتلای جنین 5% است و اگر یکی از والدین به کولیت اولسرو مبتلا باشد 6/1% احتمال ابتلا وجود دارد اگر والدین هر دو مبتلا به IBD باشند، 35% احتمال ابتلای فرزند آن ها به IBD وجود دارد. البته توارث آن مولتی فاکتوریال است و محرک های محیطی نیز نقش مهمی دارند.
باروری بیماران مبتلا به IBD چگونه است؟ نقش جراحی و اختلالات عملکرد جنسی در آن ها چگونه است؟
باروری در بیماران مبتلا به IBD مانند سایر افراد هم سن خودشان است مگر این که در مرحله عود حاد بیماری باشند یا سابقه جراحی لگن برای بیماری داشته باشند که باروری آن ها تحت تأثیر قرار گیرد. اگرچه چسبندگی ها یکی از علل کاهش باروری است، سایر علل شامل ترس از تراتوژنسیته دارو، موروثی بودن آن ، اثرات کورتون درمانی، مشکلات جنسی، کاهش لیبیدو، عفونت ها، دیسپارونیا به دلیل تغییرات آناتومیک و عدم تعادل سایتوکین ها که سبب افزایش دفع محصولات حاملگی می شود نیز می باشد.

بیماری IBD چه اثری بر عواقب بارداری دارد؟

افزایش ریسک پره ترم، وزن کم جنین برای بارداری، (LBW, SGA)، در بیماران مبتلا به IBD وجود دارد. شواهد واضحی برای افزایش ریسک آنومالی های مادرزادی وجود ندارد. فقط در یک مطالعه افزایش ریسک آنومالی های کاهش اندام، آنومالی مادرزادی انسدادی مجاری ادراری و ناهنجاری های متعدد مادرزادی مشاهده شده است. افزایش سقط خودبه خود، مرگ داخل رحمی جنین و تأخیر رشد وزنی و قدی دوران کودکی هم گزارش شده است که نیاز به تحقیقات بیش تری دارد.اگرچه هنوز نیاز به تحقیقات بیش تری است اما در مطالعات فراوانی که انجام شده پیامدهای نامطلوب بارداری حتی در افرادی که بیماری فعال و شعله ور نداشته اند افزایش یافته بود که شامل، دفع جنین، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد می باشد.

آیا بارداری اثری بر بیماری التهابی روده دارد؟

مطالعات نشان داده است که 10-3 سال پس از حاملگی کاهش عود بیماری و انسداد روده مشاهده شده است که علت آن ممکن است مشابه بیماری آرتریت روماتویید اثر محافظتی کاهش گیرنده ای ایمنی باشد.

سیر بیماری های التهابی روده پس از زایمان چگونه است؟

استفاده مجدد از سیگار تغییرات فیزیکی و بالانس هورمونی پس از زایمان ممکن است علتی برای عود بیماری در روده پس از زایمان باشد. یکی از علل مهم دیگر عود بیماری در این دوره عدم استفاده دارو به دلیل ترس از تأثیر دارو در شیردهی می باشد. اگر بیماری کنترل شده باشد و بیمار داروهایش را مرتب استفاده کند عود بیماری از جمعیت عمومی بیش تر نمی باشد.

آیا شیردهی اثری روی عود بیماری دارد؟

عود بیماری های اتوایمیون در دوران شیردهی ممکن است به دلیل افزایش پرولاکتین و اثر آن بر TNF باشد. ولی در مطالعه ای که در کانادا صورت گرفته است مشاهده شده که شیردهی اثر محافظتی بر عود داشته و بیمارانی که شیردهی نداشته اند عود بیش تری داشته اند ولی بایستی این تفسیر با احتیاط انجام شود چرا که ممکن است در این بیماران عود بیماری مانعی برای شیردهی بوده و احتمالا گروهی که شیردهی داشته اند بیماری آن ها در حالت فعال نبوده است. در حالی که یک متاآنالیز اثر محافظتی شیردهی بر پیشرفت IBD مشاهده شده است16 هنوز اثر واقعی انتقال بیماری از طریق شیردهی به نوزاد مشخص نیست. صرف نظر از مصرف دارو محافظت ایمونولوژیک نوزادی که از شیر مادر مبتلا به IBD تغذیه می کند از جمعیت عادی کم تر است که علت آن تغییرات ایمونولوژیک مادر می باشد.
منبع:نمناک

همچنین ببینید

cold-feet

6 عامل مهمی که منجر به سردی پا می‌شود

بسیاری از افراد اغلب پاها و دستان سردی دارند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که این سردی ممکن است یک ویژگی ارثی باشد. هنگامی که دمای مرکزی بدن کاهش می‌یابد، رگ‌های خونی کوچک در دست‌ها و پاها منقبض می‌شوند. این کار خون را از اندام‌های بیرونی ما دور می‌کند تا بخش‌های داخلی بدن را گرم نگه دارد. افراد لاغر و کسانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *